Neurologische muziektherapie NMT
De meeste basale delen van ons hersenstelsel werken op basale pulsen; pulsen, die grote overeenkomsten vertonen met de puls van muziek. Muziek heeft naast puls en ritme nog een belangrijke neurologische eigenschap. Het activeert gelijktijdig veel verschillende delen van ons brein. Daarnaast blijkt het maken van muziek de plasticiteit van de hersenen doorlopend te stimuleren.
Evidence Based Muziektherapeutische Behandelmethode
Gebruikmakend van deze drie belangrijke uitgangspunten zijn vele studies naar de neurologische werking van muziektherapie gestart onder leiding van de hoogleraren M. Thaut en I. MacIntosh. Zij kwamen tot de ontdekking dat – door het zeer gericht aanbieden van muziek en puls – motorische, spraak en cognitieve problemen met een neurologische oorsprong effectieve verbeteringen bereikt kunnen worden.
Hun onderzoek richtte zich in eerst instantie op mensen met verworven hersenletsel, zoals Cerebraal Vasculair Accident (CVA), of mensen met Parkinson. Later breidde dit zich uit naar andere aandoeningen, zoals Autisme Spectrum Stoornis en concentratie problemen.
NMT Wereldwijd
Ondertussen zijn er 8 universiteiten met een Master programma voor Neurologische Muziektherapie in de Verenigde Staten. Veel verzekeringen in de Verenigde Staten, maar ook in Duitsland vergoeden deze vorm van muziektherapie. Daarnaast leiden Prof. dr. Thaut en zijn collegae over de hele wereld muziektherapeuten op om deze manier van werken in hun praktijk toe te passen.
Ook Muziekpraktijk Modulatie is in deze werkwijze getraind. Vanzelfsprekend stellen wij graag onze kennis en kunde ter beschikking om cliënten via muziektherapie (waar mogelijk in combinatie met fysiotherapie) te helpen hun motorische, cognitieve of spraakproblemen te minimaliseren. Voor deze verschillende probleemgebieden zijn diverse geprotocolleerde muziektherapeutische behandelingen ontwikkeld.
Motorische problemen:
Training voor clienten met problemen bij het lopen (verzoorzaakt door CVA, Parkinson, enz.) is vanuit de neurologische muziektherapie bij de Rhythmic Acoustic Stimulation (RAS) ontwikkeld. De resultaten daarvan zijn zeer positief voor stabiliteit en uitvoering van loopbewegingen.
Spraak- en spreekproblemen:
Training bij stotteren of afasie is vanuit de neurologische muziektherapie bij de Rhytmic Speech Cueing ontwikkeld. Deze techniek is ontwikkeld om via de muziek de vloeiendheid van de spraak weer te optimaliseren of het ritme ervan te vertragen of juist weer opgang te brengen.
Cognitieve problemen:
De Musical Attention Control Training is erop gericht om de concentratie, aandacht en waarneming te verbeteren. Deze technieken zijn zeer geschikt voor clienten binnen het Autisme Spectrum Stoornis. Voor het stimuleren van of het kunnen uitvoeren van executive functies is de Musical Executive Function Training ontwikkeld. Deze techniek wordt daarnaast veel gebruikt voor het trainen van planning, structuur en ordening.
Wilt u meer informatie over neurologische muziektherapie? Neem dan contact op.